Je bekijkt nu Bent u echt weer gezond als de klachten zijn afgenomen?

Bent u echt weer gezond als de klachten zijn afgenomen?

Binnen de complementaire geneeskunde bestaat algemeen de overtuiging dat het antwoord op bovenstaande negatief is in geval van enige onderdrukkende behandeling. In de complementaire geneeskunde doen we dat anders. Of klopt dat misschien toch niet (altijd)?

Wanneer we holistisch beweren te werken dan passen we geen ‘vademecum’ geneeskunde toe, ‘dit of dat kruidenpreparaat bij die of die klacht’, maar we denken in samenhang en in hiërarchie. We proberen zoveel als mogelijk oorzakelijk te werken. Wanneer een patiënt last van maagzuur heeft willen we weten waaróm die klacht optreedt. Stel dat de maagzuur klachten samenhangen met een verstoorde functie van de Nervus Vagus (10e hersenzenuw) dan dienen we op dat hiërarchisch hogere niveau onze behandeling te laten aangrijpen.

Valkuil:

Bij volwassen personen die volgens de HMA analyse een “snelle oxidatie” hebben dienen we alert te zijn op een valkuil die in het verlengde van het voorgaande ligt.
Het komt namelijk nog al eens voor dat deze mensen een zogenaamde sympaticus dominantie hebben. Kenmerkend voor die toestand is dat mensen ‘boven hun niveau’ functioneren. Veel basale informatie wordt in het belang van ‘overleven’ onderdrukt. Het risico bestaat wanneer er niet werkelijk vanuit samenhang en hiërarchie gewerkt wordt dat deze patiënten met natuurlijke middelen weer op de rit geholpen worden, en de klachten afnemen. De behandeling lijkt geslaagd, terwijl ze echter nog steeds en misschien zelfs nog meer in de sympaticus dominante modus verkeren. Ze blijven interen op hun reserves, verouderen versneld zou je kunnen zeggen, en stevenen daarbij af op een crash (w.o. chronisch degeneratieve ziektes).

Bij volwassenen met een snelle oxidatie HMA profiel is het van groot belang om een aanvullende 72uurs HRV meting te doen. Dat is de enige manier om erachter te komen óf er sprake is van een sympaticus dominantie en of die alleen overdag bestaat of mogelijk ook in de nacht (belangrijkste hersteltijd). Ook is het dé manier om erachter te komen hoe de N. Vagus functioneert (gemiddelde hartslagvariatie in de nacht).

Hieronder is een voorbeeld van een 24uurs profiel van de HRV. RMSSD staat hier voor de gemiddelde HRV. Er is bij deze persoon een zeer lage HRV ’s nachts, deze is gelijk aan overdag. Een klassiek voorbeeld van een ernstige sympaticus dominantie.

Afbeelding NV

Geef een reactie