Vertering van voedsel
PEen goede vertering van voedsel is cruciaal voor uw energie,
uw weerstand en uw mentale gezondheid
Vertering van voedsel
Bij de spijsvertering zijn verschillende organen betrokken, waarbij in 24-48 uur ons voedsel wordt verwerkt tot energie en nuttige bouwstenen, en het lichaam weer verlaat. Alles wat we eten en drinken gaat via onze mond, slokdarm, maag, dunne darm en dikke darm naar de endeldarm. Daarna verlaat het weer ons lichaam. De lever, galblaas en alvleesklier hebben ook een rol bij de spijsvertering.
ZOVEEL ORGANEN? DAT VRAAGT OM MOEILIJKHEDEN?
De vertering
Het begint in mond, waarbij speekselenzymen de eerste hydrolyse van koolhydraten en eiwitten verzorgen. Na het transport door de slokdarm naar de maag wordt het voedsel gemengd met maagsap. Zoutzuur en enzymen breken in 3 uur tijd voedsel af en bacteriën worden gedood. In de dunne darm vindt het belangrijkste deel van de spijsvertering plaats. De alvleesklier en galblaas produceren hiervoor de noodzakelijke enzymen en het voedsel wordt afgebroken tot voedingstoffen die via de darmwand in het bloed komen.
Via het bloed komen deze voedingsstoffen in de lever die ze omzet in bouwstoffen of in energie. De lever maakt ook galzuren. Deze galzuren worden opgeslagen in de galblaas en afgegeven aan de dunne darm wanneer en veel vet voedsel is ingenomen. De alvleesklier produceert alvleesklier sap met spijsverteringsenzymen (koolhydraten, suikers, vetten en eiwitafbraak). Ook worden er de hormonen insuline en glucagon geproduceerd. Deze hormonen zijn verantwoordelijk voor het in evenwicht ouden van de bloedsuikerspiegel.
Voedsel dat niet verteerd kan worden, wordt in de dikke darm gefermenteerd door ‘goede’ bacteriën die er ook voor zorgen dat schadelijke bacteriën geen kans krijgen. Water en zouten worden uit de brei onttrokken. Uiteindelijk verlaat het restant via de endeldarm ons lichaam.
ZUURGRAAD, ENZYMEN, EN EEN STABIEL MICROBIOOM ZIJN ESSENTIEEL
Onbalans in het verteringssysteem
De werking van het spijsverteringsstelsel staat onder directe invloed van de parasympathische tak van het autonome zenuwstelsel (N. Vagus). Bij een zwakke vagusfunctie wordt de spijsvertering onvoldoende geactiveerd. De gevolgen zijn: te weinig maagzuur, te weinig enzymen en een beperkte beweeglijkheid van de darmen. Dit veroorzaakt verrotting en fermentatie, overmatige productie van giftige afvalproducten, verstoring van het microbioom, slechte beschikbaarheid en opname van voedingsstoffen, overbelasting van de lever etc. Schadelijke bacteriën of gisten (zoals Candida) hebben daardoor een grotere kans om zich te ontwikkelen.
De meeste mensen met maagzuurklachten hebben alleen af en toe een te hoge productie, maar in de regel is er sprake van een tekort. Dit kan worden aangetoond door een eenvoudige maagzuurprovocatietest. Deze situatie kan verergeren door het gebruik van maagzuurremmers, tekort aan belangrijke voedingsstoffen, etc.
Met de vragenlijsten op ‘MyHealth’ krijgt u snel inzicht of het lichaam voldoende enzymen aanmaakt om de dunne darm goed te laten werken. Ter ondersteuning van de interventie bieden wij Houston-enzymproducten aan. Dit portfolio biedt superieure ondersteuning om het herstel van zowel de dunne als de dikke darm te versnellen
De darmen hebben een eigen immuunsysteem (GALT) dat zeer bepalend is voor de immuunfunctie op het niveau van de huid en slijmvliezen. Er kunnen gemakkelijk secundaire klachten ontstaan, zoals overmatige slijmproductie en verhoogde vatbaarheid voor infecties in de luchtwegen, in het urogenitale stelsel of huidklachten. In de darmen worden verschillende neurotransmitters geproduceerd. Ook de invloed op het neurohormonale systeem is duidelijk aanwezig. Alle regelgevingsprocessen zijn bijvoorbeeld nauw en complex met elkaar verbonden.
Wij ondersteunen u met verschillende darmonderzoeksmethoden, variërend van het klassieke ontlastingsonderzoek (ontstekingsparameters) tot een volledige Microbioomanalyse waarbij we specifieke microben analyseren en vaststellen waar de problemen zitten.
WIJ LEGGEN U GRAAG UIT HOE MET DE VRAGENLIJSTEN IN HET MYHEALTH PLATFORM EN ONDERSTEUNENDE ANALYSES HET DARM FUNCTIONEREN KAN WORDEN VASTGESTELD
We hebben diverse analysemethoden voor u om zo een nauwkeurig beeld te krijgen van de gezondheid van uw cliënten. Met de vragenlijsten in het MyHealth Platform heeft u extra tools om zo een nog betere en gerichtere diagnose te kunnen stellen. Vraag ons naar de mogelijkheden die bij u en uw praktijk passen.
BEKIJK WELKE ANDERE REGELPROCESSEN VERANTWOORDELIJK ZIJN VOOR ONZE GEESTELIJKE EN FYSIEKE GEZONDHEID