Onvruchtbaarheid en subfertiliteit is een probleem dat een groot deel van de bevolking treft, volgens de WHO. Naar schatting zijn meer dan 10% van de vrouwen die ten minste 5 jaar in een stabiele relatie leven, ongewenst kinderloos. De impact van ongewenste kinderloosheid is groot en wordt, aldus de WHO, onderschat. De afgelopen 20 jaar hebben geen afname van dit probleem laten zien.
Wanneer structurele belemmeringen, zoals verstopte eileiders of een slechte zaadkwaliteit, zijn uitgesloten, zijn regulier medisch de diagnostische mogelijkheden uitgeput. In de regel staan dan alleen nog behandelingen als IUI, IVF of ICSI open.
Maar er is een groep stellen die er toch liever voor kiezen om eerst langs natuurlijke weg de mogelijkheden te onderzoeken.
Ook hier is ons inziens een systeem diagnostische benadering onontbeerlijk. Laten we het illustreren aan de hand van enkele voorbeelden:
Wanneer een vrouw een verstoring heeft van het autonome zenuwstelsel (ANS) kan dit een dominantie van de sympaticus functie zijn. Dit is het deel van het ANS die alles aanstuurt wat te maken heeft met stress, activiteit en ‘overleven’. Het lichaam zal dan zal de voortplantingsfuncties afremmen. Immers ‘overleven’ gaat voor ‘voorplanten’. De meerdaagse HRV meting verschaft hier snel duidelijkheid.
Wanneer een vrouw een té lage ochtendtemperatuur heeft, is dit óndanks een mogelijk normale TSH bloed waarde (één van de schildklier waarden) een indicatie voor een verlaagde schildklierstofwisseling. Een te hoge Calcium/Kalium ratio in de Haarmineralen analyse, (de ‘schildklierratio’), is in dit verband belangrijke informatie (zie elders nieuwsbrief).
Wij ondersteunen en begeleiden echtparen die langs natuurlijke weg de mogelijkheid van zwanger worden willen optimaliseren. In de komende nieuwsbrieven zullen we verslag doen van concrete casuïstiek.