Recent hebben we een vrouw behandeld die al jaren last had van migraine. Het opmerkelijke was dat wanneer ze zwanger was, de klachten verdwenen. Maar 2 dagen na de bevalling kwam de migraine weer terug. Ze was nu weer zwanger, en zag er tegenop om na de bevalling weer migraine te krijgen.
We besloten om tijdens de zwangerschap al haar gezondheid in kaart te brengen, zodat we een beeld hadden hoe ze ervoor stond. 2 dagen nadat ze was bevallen, en de migraine weer terugkwam konden we direct met de interventie starten.
Het patroon van disregulatie
In het patroon van disregulatie (PPD) kwamen de hormonale, neurologische en emotionele factoren samen. Zoals wel vaker bij migraine het geval is, zien we een verstoring in de serotonine – dopamine samenhang. In haar geval was vooral een verstoring van de oestrogeen-serotonine-dopamine interactie dominant met een primaire rol voor oestrogeen.
Disregulatie van dit bekende sub-patroon komt tegenwoordig vaak voor, en dat wordt veroorzaakt door de blootstelling aan een grote hoeveelheid oestrogeen verstorende chemicaliën, waaronder xeno-oestrogenen.
Xeno-oestrogenen
Xeno-oestrogenen zijn stoffen in onze omgeving die n het lichaam ook een interactie aangaan met oestrogeen receptoren en daardoor een verstoring van de receptor gevoeligheid kunnen veroorzaken. Deze stoffen zijn veelal afkomstig uit de petrochemische industrie. Door bewerking van aardolie kunnen producten ontstaan als plastics, medicijnen, kleding, onkruidverdelgers, afwasmiddelen, bestrijdingsmiddelen, benzine, kleurstoffen en zoetstoffen. Het zit ook in producten als zeep, shampoo, nagellak, cosmetica, allerlei verzorgingsproducten en parfums. En ook in rood vlees en melkproducten omdat dieren granen krijgen te eten die bespoten zijn met pesticiden.
Ook ‘de pil’ is een vorm van xeno-oestrogenen, dus ook die verstoort onze hormonen.
Voor de hormonen in je lichaam én dus je gezondheid, is balans heel erg belangrijk. Deze balans is moeilijk te handhaven bij zoveel xeno-oestrogenen die ons lichaam uit balans doen raken. De belangrijkste balans die wordt verstoord in ons lichaam is oestrogeen ten opzichte van progesteron. Als er sprake is van te veel oestrogeen ten opzichte van progesteron spreken we van oestrogeendominantie.
De hierdoor ontstane epigenetische disregulatie kan zich op velerlei manieren uiten, o.a. met stemmingsstoornissen, verhoogde stressgevoeligheid, verslavingsgedrag en klachten zoals migraine. Ook heeft het grote invloed op de vrouwelijke vruchtbaarheid en veroorzaakt het overgangsklachten. De betrokkenheid van serotonine in het voorkomen van migraine is uitvoerig beschreven, maar veelal is deze factor hiërarchisch ondergeschikt aan het functioneren van de oestrogeen-receptor interactie.
De behandeling
Door een epigenetische modulatie van de oestrogeenreceptoren kan de balans in de oestrogeen-progesteron huishouding worden hersteld. We hebben hiervoor een methode ontwikkeld die is gebaseerd op hormese principes. Dit herstelde de balans in haar serotonine- en dopaminesystemen, en binnen enkele dagen verdwenen haar migraineklachten volledig.
Deze casus onderstreept de waarde van systeemdiagnostiek in de vorm van veelvoorkomende PPD-subpatronen. De Biomatrix AI-aanpak richt zich op het moduleren van “Highly Influential Crosspoints” (HIC’s), wat een gepersonaliseerde en doeltreffende benadering biedt voor vrouwen met vergelijkbare klachten.