Je bekijkt nu MyHealth® – een nieuwe stap in de systeemgeneeskunde

MyHealth® – een nieuwe stap in de systeemgeneeskunde

In een tijd van toenemende chronische ziektes en complexe gezondheidsproblemen hebben we een wetenschappelijk systeem model, een multidisciplinaire samenwerking en een gemeenschappelijke taal nodig voor zorgprofessionals. Een verbeterde systeemaanpak (MyHealth®) is daarom ontwikkeld door Biocoherence Nederland. Het is een holistisch model voor systeemdiagnostiek en -therapie voor de (complementaire) gezondheidszorg. Deze methode biedt de mogelijkheid van diagnostiek en behandeling op basis van samenhang tussen lichamelijke en psychische klachten en lifestyle. Deze aanpak gebruikt patroonherkenning om persoonlijke disregulatiepatronen (PPD) te identificeren via een ingebouwde wetenschappelijke database. Ook biedt het voorstellen voor op maat gemaakte behandelstrategieën. Door ook gebruik te maken van AI, vermindert het MyHealth® platform de invloed van vooringenomenheid en ruis. 

  1. De complexiteit van de zorg

De gezondheidszorg is complex geworden. De stressdruk was nog nooit zo hoog, er is grote toxische belasting, te veel consumptie van extreem bewerkte voedingsmiddelen, te weinig beweging etc. Ze dragen allen bij aan steeds complexere gezondheidsproblemen. Een groot aantal mensen blijft dan ook met klachten lopen die niet goed verklaard kunnen worden. Ook de toename van westerse welvaartziekten leidt tot een grote zorgvraag door de grote verscheidenheid aan deeloorzaken van klachten. In het versnipperde landschap van de gezondheidszorg met specialisaties vraagt ​​de complexiteit van de menselijke gezondheid om meer dan op symptoom-gebaseerde behandelingen. Meer dan ooit vraagt deze situatie om een benadering van ziekte en gezondheid die de complexe werkelijkheid en de reactie van het lichaam daarop, in samenhang beschouwt.

  1. Het bestaande gezondheidsmodel obv verwevenheid van lichaam en geest

De zorgstandaard gaat uit van de definitie van gezondheid die Huber et al. hebben voorgesteld als vervanging van de oude van de WHO uit 1948 (afwezigheid van ziekte en volkomen lichamelijk, psychisch en sociaal welzijn): ‘Gezondheid is het vermogen zich aan te passen en eigen regie te voeren, in het licht van fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven.’

Patiënten, artsen en andere zorgverleners hebben steeds meer de behoefte aan een verklaring voor onbegrepen klachten en het ontstaan van chronische ziekten. ‘Hoe kan het dat ik klachten heb? Waar komen ze vandaan?’ Die behoefte hangt samen met de veronderstelling dat als je de oorzaak van de klachten kent, je weet wat je moet doen of laten om ze te doen afnemen of verdwijnen. Op basis van wetenschappelijk onderzoek in de afgelopen decennia zijn diverse verklaringsmodellen opgesteld. Het meest recente model waarmee de reguliere zorg nu werkt probeert te verklaren wat het herstel verhindert van de specifieke klachten van een specifieke patiënt. Dit heet het “SCEGS-diagnostiek volgens het gevolgenmodel”. SCEGS staat voor somatische, cognitieve, emotionele, gedragsmatige en sociale dimensies. Deze dimensies vinden hun oorsprong in het biopsychosociale model.

  1. De beperking van huidige modellen

Gezondheid herstellen in een complex dynamisch systeem

Het menselijk lichaam valt onder de complexe dynamische systemen. Het verschil met gewone complexe systemen is dat complexe dynamische systemen niet voorspelbaar zijn. Ze kennen daarom geen lineaire, eenvoudige oorzaak-gevolg relaties. We hebben daarom betrouwbare modellen nodig die de dynamiek zoveel mogelijk beschrijven in patronen. Hiermee is het mogelijk om het functioneren van het menselijk lichaam, (lichaam en geest), te begrijpen en daarop gerichte behandeling af te stemmen.

Daarnaast is de mens, zoals alle biologische systemen, een open systeem. We staan dus in een constante en zeer complexe uitwisseling met de omgeving. In zo’n situatie kan de mens alleen gezond functioneren dankzij tal van regulatieprocessen die voor een voortdurende adaptatie (aanpassing) zorgen.

Verminderen van bias en ruis

Professionals in de gezondheidszorg worden voortdurend geconfronteerd met complexe besluitvormingsomgevingen waarin bias en ruis de diagnose en behandelplannen kunnen verstoren. Biasverwijst naar systematische fouten, wanneer experts zich te veel richten op bekende patronen, belangrijke symptomen over het hoofd zien of worden beïnvloed door vooropgezette ideeën. Ruis vertegenwoordigt de willekeurige variabiliteit in oordelen, waarbij dezelfde patiënt verschillende diagnoses kan krijgen, afhankelijk van wie de gegevens interpreteert, hoe de stemming is of zelfs afhankelijk is van het tijdstip van de dag waarop de diagnose wordt gesteld.

  1. De oplossing: Systeemdiagnostiek op basis van een wetenschappelijk systeemmodel

Een verbeterde systeemaanpak (MyHealth®) is daarom ontwikkeld door Biocoherence Nederland. Het is een holistisch model voor systeemdiagnostiek en -therapie voor de (complementaire) gezondheidszorg. Deze methode biedt de mogelijkheid van diagnostiek en behandeling op basis van samenhang tussen lichamelijke en psychische klachten en lifestyle. Deze aanpak gebruikt patroonherkenning om persoonlijke disregulatiepatronen (PPD) te identificeren via een ingebouwde wetenschappelijke database. Ook biedt het voorstellen voor op maat gemaakte behandelstrategieën. Door ook gebruik te maken van AI, vermindert het MyHealth® platform de invloed van vooringenomenheid en ruis. 

Meer informatie hierover leest u ons volgende bericht.