Je bekijkt nu Open Middag 29 nov 2024

Open Middag 29 nov 2024

De afgelopen 5 jaar heeft Biocoherence Nederland het wetenschappelijk systeemmodel Biomatrix (BMX) toepasbaar gemaakt voor humane gezondheid. Dit model is procesgericht en gebaseerd op de analyse van patronen in een complexe samenhang. 

We noemen deze aanpak: Regulatie Diagnostiek en Biomedische Systeemtherapie (RDBS). Professionals die gebruik maken van deze aanpak kunnen hiermee snel tot een hoogwaardige individuele systeemdiagnose komen van hun cliënten. De behandelingsstrategieën sluiten dan aan bij de unieke biologische, emotionele en omgevingscontext van elke patiënt. Ook geeft het unieke mogelijkheden voor interdisciplinaire samenwerking.

Deze aanpak is samen met een aantal gezondheidsprofessionals getoetst in de praktijk en leidt tot een grote verbetering in het stellen van de juiste diagnose.

De uitgangspunten binnen de RDBS zijn:

  1. Het lichaam kent een complex en zeer dynamische adaptatie om onder wisselende omstandigheden en bij verschillende activiteiten een toestand van evenwicht (homeostase) te handhaven. De regulatie kan zich zowel lokaal, regionaal of centraal manifesteren. We werken binnen het MyHealth® platform met vijf grote regulatieprocessen en een groot aantal sub processen.
  2. Wanneer adaptatie op de stress-druk niet goed verloopt ontstaat er een onbalans die gekenmerkt wordt door een patroon van ontregeling. Acute (zelfbeperkende) ziektes zijn hierbij een creatieve uiting van het lichaam om de balans weer te herstellen. Bij chronische klachten en ziekten is de verstoring zodanig dat dit niet meer zonder gerichte hulp lukt. De ontregeling kan al tijdens de kwetsbare perinatale periode zijn ontstaan (epigenetica).
  3. Ieder biologisch regelproces, heeft twee aspecten; een activerende en een remmende (negatieve feedback). Wanneer het in biologische regelproces misgaat neemt als regel de negatieve feedback af (minder remming) en kan zelf omslaan in een positieve versterking. In alle gevallen ontstaat er een overreactie van het biologische proces.
  4. Naast de onmisbare informatie en detaillering die via een anamnese wordt verkregen verzamelen we veel informatie via een gestandaardiseerde dataverzameling. Dit omvat met name online vragenlijsten die zowel het fysieke functioneren als ook mentaal / emotionele en sociale aspecten in kaart brengen. 
  5. De professional heeft de mogelijkheid om specifieke analyses en testen te selecteren die helpen bij een grondige opbouw van de systeemdiagnose. 
  6. De betrouwbaarheid van de diagnose neemt toe naarmate deze op meer data is gebaseerd. 
  7. Ieder persoon met klachten heeft een unieke “Persoonlijk Patroon van Disregulatie” (PPD). Dit kan een unieke variatie zijn van een in de samenleving veel voorkomend GPD (Generiek Patroon van Disregulatie) zoals bijvoorbeeld het Metabool Syndroom. 
  8. Het PPD is opgebouwd aan de hand van de volgende kenmerken:
    – Het patroon wordt beschreven aan de hand van de meest betrokken disregulatie van schakelmomenten in het netwerk van regulatieprocessen, We noemen dit HIC’s (Highly Influential Crosspoints). Deze kruispunten in de dynamische aansturing van de adaptatie worden bepaald door signaalstof-receptor interacties (zoals bijvoorbeeld: hormonen, neurotransmitters, cytokines).
    – De betrokkenheid van de lokale autonome reflexen.
    – De mate van over-activiteit dan wel onder-activiteit van de stressrespons van het lichaam.
    – De positionering in het model van Reckeweg (Bioregulatie geneeskunde) dat de verschillende fasen van ziekteontwikkeling beschrijft.
    – Het onderscheid tussen lokale, regionale of centrale manifestatie van het PPD.

Een unieke kans voor professionals in de (complementaire) gezondheidszorg

Door de RDBS-systeembenadering te gebruiken staan ​​professionals in de gezondheidszorg aan de vooravond van een nieuw tijdperk in de gezondheidszorg, een tijdperk dat verschuift van symptoomgerichte zorg naar een holistisch, systeemgericht perspectief. De mogelijkheden zijn groot:

  • Verbeter de diagnostische nauwkeurigheid 
  • Personaliseer behandelplannen
  • Werk samen in verschillende disciplines

Voor wie is deze aanpak geschikt?

Onze aanpak is geschikt voor:

  • Artsen Integrale Geneeskunde
  • Natuurgeneeskundige therapeuten, Orthomoleculaire artsen/therapeuten, Homeopaten, (k)PNI-therapeuten,
  • Lifestyle en Burn-out coaches

Noodzakelijk opleidingsniveau: HBO / WO, Inhoudelijke achtergrond Humane Fysiologie / Medische Biologie

Interesse?  Meldt u per email aan voor de introductie van onze aanpak tijdens de open middag in Nijkerk op vrijdagmiddag 29 november 2024.

In deze middag geven we meer informatie over de achtergrond van het model, onze aanpak, het platform en de Post-HBO opleidingsmodule van 12 lesdagen die in Januari 2025 van start gaat. Een overzicht van de lesdagen vindt u hier.
Accreditatie wordt aangevraagd bij de verschillende beroepsverenigingen.