Je bekijkt nu Spierkramp en substance P

Spierkramp en substance P

  • Berichtcategorie:Algemeen

Niet alle nachtelijke spierkrampen worden veroorzaakt door magnesiumtekort: er zijn ook andere regulerende factoren die de calciuminstroom in de spiercel beïnvloeden en zo nachtelijke krampen kunnen veroorzaken

Nachtelijke spierkrampen kunnen bijzonder vervelend en storend zijn, vooral als ze regelmatig voorkomen. Vaak wordt aangenomen dat een magnesiumtekort de boosdoener is, maar dit is niet altijd het geval. Hoewel magnesium een cruciale rol speelt in het ontspannen van spieren, zijn er ook andere factoren die de calciuminstroom in de spiercellen kunnen beïnvloeden en zo krampen kunnen veroorzaken. 

De rol van calcium in spiercontractie

Calcium is een essentieel mineraal voor het samentrekken van spieren. Wanneer een zenuwsignaal de spier bereikt, worden calciumionen vrijgegeven in de spiercel, wat leidt tot een samentrekking van de spiervezels. Zodra het calcium weer wordt teruggevoerd uit de cel, ontspant de spier. Deze delicate balans tussen calciuminstroom en -uitstroom is cruciaal voor een normale spierfunctie.

Wanneer er een overmatige calciuminstroom in de spiercel plaatsvindt zonder adequate ontspanning, kan dit leiden tot onwillekeurige spiercontracties, oftewel spierkrampen. Dit mechanisme wordt door verschillende factoren gereguleerd, waarvan magnesium er slechts één is.

Magnesiumtekort en spierkrampen

Magnesium speelt een sleutelrol in het reguleren van calcium in de spiercellen. Een tekort aan magnesium kan leiden tot overmatige calciuminstroom, omdat magnesium normaal gesproken fungeert als een soort rem op het calciumsysteem. Zonder voldoende magnesium blijven de calciumkanalen in de spiercellen open, wat kan leiden tot constante samentrekking en uiteindelijk krampen.

Hoewel een magnesiumtekort vaak de eerste verdachte is bij nachtelijke krampen, is het belangrijk om te beseffen dat dit niet de enige factor is. Bij veel mensen kunnen de krampen blijven bestaan, zelfs nadat hun magnesiuminname is verhoogd. Dit suggereert dat andere processen ook een rol spelen in het ontstaan van deze krampen.

Substance P

Substance P is een neuropeptide dat betrokken is bij pijnoverdracht en het reguleren van ontstekingen, maar het kan ook de prikkelbaarheid van motorneuronen verhogen. Verhoogde niveaus van Substance P, ofwel een verhoogde NK1 receptor activiteit, kunnen leiden tot een verhoogde calciuminstroom in de spiercellen, waardoor spieren onwillekeurig kunnen samentrekken en krampen kunnen veroorzaken. Dit is met name relevant bij mensen die onder chronische stress staan of last hebben van ontstekingsprocessen.

Systeemdiagnostiek:

De systeemdiagnostiek zoals die door Biocoherence is ontwikkeld richt zich op het in kaart brengen van het persoonlijke patroon van disregulatie (PPD) van een individu. Zo kan duidelijk worden dat bij iemand met bijvoorbeeld Colitis en nachtelijke spiekrampen de rol van Substance P disregulatie een belangrijk kenmerk is binnen dit PPD. Door in de systeembehandeling een component mee te nemen die ook deze disbalans kan resetten, verdwijnen zowel de Colitis klachten als ook de nachtelijke spierkramp.